1Az Trianon múzeumban kiállított szászrégeni országzászló különleges vonatkozását az Országzászló Mozgalmat elindító dr. Urmánczy Nándor (1868-1940) és Szászrégen városának kapcsolata adja. A szászrégeni országzászló avatását már nem élhette meg. Ezt a 4,8 m hosszú zászlót magyarrégeni Éltető Albert és felesége Urmánczy Janka (dr. Urmánczy Nándor nővére) ajándékozta Szászrégen városának. A zászló készítője Oberbauer A. utóda. Az országzászló beiktatására 1941. 04. 12-én került sor a Szabadság-téren.
 

Bővebben...

A revízió gondolata a mindennapi életben - az iskolában, a munkahelyen, az otthonokban és a közösségi életben – a két világháború között.

Bővebben...

Országgyarapító. Talán ezzel az egy szóval lehet a legjobban jellemeznünk Horthy Miklós negyedszázados országlását, melyet a hivatalos politikai kurzus 1945-től kezdve – egészen napjainkig – igyekezett minden eszközzel lejáratni. Nehéz örökséget kapott, hiszen az ország testileg-lelkileg kivérzett, s ezt tetézte a trianoni békeparancs. Neki volt köszönhető, hogy szívós, kitartó munkával sikerült talpra állítani a megcsonkított Magyarországot, hadseregét titokban fejleszteni, s a kisantant szorításán enyhítve, külpolitikai elismertségre szert tenni.

Bővebben...

A Budapesten felállítandó revíziós emlékegyüttes ötletét még 1920-ban Kertész K. Róbert, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tanácsosa vetette fel. A megvalósításban elkötelezett szövetségesre talált dr. Urmánczy Nándornak, a Területvédő Liga elnökének személyében. Az allegorikus szobrok megmintázására a korszak négy híres szobrászművészét kérték fel.

Bővebben...

babak trianonmuzeumKét kislányt ábrázoló babával bővült az Az összeomlástól a revízióig. A magyar irredenta mozgalom 1918-1941 között című kiállításunk. A két baba a Horthy korszak, valamint a revizionizmus korabeli népviseletet ábrázolja. Látható, hogy milyen viseletben fogadták a háborúból hazatérő katonákat a családjaik, rokonaik.

Bővebben...

A Trianon Múzeum egyik, 2013-ban megnyílt kiállításán egy 30-as évekbeli polgári szalon elevenedik meg. A bemutatott tárgyak között egy korabeli, értékes kottagyűjtemény is látható, amely az irredenta zenekultúra klasszikus alkotásait jeleníti meg.
Eme gyűjtemény egyik különleges darabja a legendás, egy korszak tragikus hitvallását tömören kifejező Magyar Hiszekegy kottája is.

Bővebben...

A régi, fekete-fehér képeslapon művészi igényességgel megrajzolt pozsonyi városrészlet látható, háttérben a híres várral. Az ablakokban mindenütt fekete lobogó, az utcán gyászruhás emberek, a kép jobb oldalán szerényen húzódik meg az alkotó neve: Zádor István, 1919. 
 
A később Kossuth-díjjal is kitüntetett grafikus-festő életműve igen gazdag: készített könyvillusztrációkat, megörökítette a természet szépségeit, portréfestészete kiemelkedő, emellett számos régi képeslapon csodálhatjuk meg a keze nyomán született város- és tájképeket. 1918-19-ben, az akkori drámai történelmi helyzetben kifejezetten riportrajzokat készített.

Bővebben...

Az ünnepélyes „mennyei" köszöntőt egy bizonyos Seydl Imre jegyezte le, a képzeletbeli üdvözlő szöveg mintegy égi sugallatként köszönti Erzsébet királynét a Ferenc Józseffel kötött házassága ötvenedik évfordulóján. A Sissi-kultusz nem ismeretlen a számunkra, Magyarországon rajongásig szerették és tisztelték Erzsébetet, aki 16 évesen lett Ferenc József felesége, s korának legszebb asszonyaként tartották számon. 1854. április 24-én tartották meg a hatalmas pompával megrendezett esküvőt, amely után egy lassan halódó és boldogtalan házasság következett. Sissi legendás szabadságvágya és érzékeny természete miatt nehezen viselte az állandó udvari kontrollt, s fiának, Rudolf trónörökösnek tragikus halála is mélységesen megrázta.

Utóbbira utalást találunk eme különleges kis írásban is.

Bővebben...

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.