címkép2016. szeptember 9-én világháborús emléktáblát avattak Péterrévén az elesett hősök emlékére. A márványon 234 péterrévei áldozat neve szerepel. Péterréve az egyik első település a Délvidéken, ahol emléktáblát szenteltek az első világháború áldozatainak.

Bővebben...

 
megcsonkított magyarországA megcsonkított Magyarországot szimbolizáló férfialak a maradék országot megjelenítő, megfordított márványlapon ül. Levágott jobb karja az elveszett Erdélyt, a hiányzó bal láb az elszakított Felvidéket idézi. A férfi megvakított szemmel nyugatra néz. (Szobor helye: Fekete Arcképcsarnok)

Bővebben...

F. Péchy Paula: Elüldözött magyar család 1918

Bővebben...

A Trianon Múzeum megrendelésére készült el, és a Múzeum parkjában áll a világ egyetlen turul-szobra, amely leszíjazva ábrázolja a magyarság egyik jelképének tekintett turulmadarat.

A szobrot gróf Apponyi Albert unokája, gróf Pálffy István, Becsei Zsolt és Raffay Ernő történész avatta fel 2008-ban.

A mű Simor Márton szobrászművész munkája, akinek nevéhez több köztéri műalkotás fűződik, így a Délvidéki Országzászló Emlékmű Szegeden, vagy a Szent István mellszobor Horgoson.

„Magyarország ma nem úgy szárnyal, mint valaha. A Simor Márton szobrászművész által alkotott szobor ezt fejezi ki, ezt tudatosítja. Tenni kell azért, hogy a turul újra repülhessen, ez a legfontosabb üzenet.”

Bővebben...

A Trianoni Sárkány című szobor Kovács Zsolt, marosvásárhelyi fafaragó munkája.

A fából készült kompozíció alapzata a történelmi Magyarországot mintázza, rajta egy háromfejű sárkány áll, mely a hazánkat eltiporni kész, ellenséges erők szimbóluma.

Bővebben...

A Trianon Múzeum által elkészíttetett és Dunaszerdahely városának ajándékozott Trianon-kopjafa felállítására 2008. november 1-én, az emlékezetes DAC-Slovan mérkőzés napján került sor.
A dunaszerdahelyi Városi Sport- és Szabadidőparkban felállított Turul-kopjafa közvetlen szomszédságában ugyanis, az avatás napján a 15. percben félbeszakadt a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan közti teltházas meccs, miután szlovák kommandósok behatoltak a magyar táborba, és ütni kezdték a szurkolókat.

A Trianon Múzeum ajándékaként a városi játszóparkban felállított, és a nemzeti egységet szimbolizáló kopjafa-emlékmű így szinte egy csapásra Dunaszerdahely és a Felvidék egyik első számú nemzeti zarándokhelye lett.
Az emlékmű mellett évente legalább egyszer, a Nemzeti Összetartozás Napján dunaszerdahelyi, felvidéki és anyaországi szervezetek részvételével tartanak megemlékezéseket.

Bővebben...

2009-decemberében Kézdivásárhelyen, az egykori Székely Katonanevelde épületének utcai boltíve előtt a - Magyar Polgári Párt, a Fidesz, az Ábel Alapítvány és a Trianon Múzeum támogatásával - került sor az 1919-ben a magyar hazáért küzdő Székely Hadosztály parancsnokának, Kratochwill Károly (1869—1946) első erdélyi köztéri szobrának avatására.

Blaskó János szobrászművész alkotását Kövér László, a Fidesz országgyűlési képviselője avatta fel, Kövér László és Rácz Károly polgármester leplezte le, Vargha Béla római katolikus főesperes és Beder Imre református lelkész áldotta és szentelte meg.
A rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére a három székely megyéből több mint kétszázan rótták le tiszteletüket a Székely Hadosztály egykori parancsnoka emléke előtt.

Bővebben...

A többek között a Trianon Múzeum jelentős anyagi támogatásával is létrehozott mellszobrot a községet alapító és a településnek nevet adó Tóth József egykori lakóháza előtti parkban állítottak fel.

Több anyaországi és külső-magyarországi közösség, köztük a Trianon Múzeum részvételével 2012. április 28-án avatták az 1944-45-ben vértanúhalált szenvedett katolikus pap, Szabó Dénes mellszobrát a nyolcszáz lelkes délvidéki Tóthfaluban.

Az 1944-45-ben a szerbek által elkövetett, brutális kegyetlenségű mészárlások ártatlan délvidéki magyar áldozatai között számos egyházi személy is megtalálható, közéjük tartozik Tóthfalu plébánosa, Szabó Dénes (1893-1944) is.
A többek között a Trianon Múzeum jelentős anyagi támogatásával is létrehozott mellszobrot a községet alapító és a településnek nevet adó Tóth József egykori lakóháza előtti parkban állítottak fel.

Bővebben...

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.