meghivo-peterreve2016. szeptember 9-én, pénteken első világháborús emléklapot avatnak Péterrévén a Trianon Múzeum támogatásával. 

 

 

Várpalotán ma a világon egyedülálló Trianon Múzeum nyílik.

A Zichy-kastélyban délután két órakor kezdődik a Trianon Múzeum Alapítvány kiállításainak, valamint a Magyar Nemzetőrség Veszprém megyei és várpalotai központjának ünnepélyes megnyitója.

A Rockenbauer Zoltán fővédnökségével megrendezendő múzeumnyitó ünnepségen beszédet mond Patrubány Miklós, Horváth Balázs, Simicskó István, Kiss Dénes, Veress László, Raffay Ernő, Szilády Ákos, Tirts Tamás, Szabó Pál Csaba és Bayer Zsolt, közreműködik Nagy Feró, Vikidál Gyula, a Rácz–Sárközi Duó, a Széllelbéleltek, Jászai László és Petneházy Attila.

Bővebben...

trianoniA várpalotai Trianon Múzeum 31 színes tablóból álló, „A trianoni diktátum és következményei” című vándorkiállítása érkezett a héten az Angolkisasszonyok Sancta Maria Gimnáziumába.

Bővebben...

TrianonAz EMNT helyi szervezetének a meghívására dr. Szabó Pál Csaba történész tartott előadást kedden este a Belvárosi Református Templomban, Trianon előzményei és következményei címmel.

Bővebben...

Kilencszáztizennyolc végén a hazai vasúti közlekedésben káosz alakult ki. A Károlyi-kormány egyik első intézkedésével feloszlatta a hajdani birodalom bécsi székhelyű szállításvezetőségét, ezzel lehetetlenné vált a katonák, hadifoglyok rendezett hazaszállítása és a magyar vasúti járműpark mentése. Az Erdélybe benyomuló román közigazgatás és hadsereg a belgrádi egyezményt még formálisan sem tartotta be.

Megkezdődött a legdrágább nyersanyagok, mozdonyok, kocsik kiszállítása; azokat a vasúti kocsikat, amelyek a románok által megszállt területekre futottak be, CFR-rel, a Román Államvasutak kezdőbetűivel jelölték. Minderről a folyamatról, az erdélyi vasutak román megszállásáról nyílt kiállítás a napokban a várpalotai Trianon Múzeumban.

Bővebben...

A Trianon Múzeum közreműködésével Dr. Kövér László részvételével szobrot avatott Kézdivásárhely.

Kézdivásárhelyen szombaton Kövér László, a Fidesz országgyűlési képviselője avatta fel Kratochwill Károlynak, a székely hadosztály parancsnokának szobrát, Blaskó János alkotását.

Az ünnepség helyszínén jelen lévő Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum vezetője elmondta lapunknak, hogy a kőszegi születésű, magát brassóinak valló Kratochwill Károly, bár a Habsburg gyerekek katonai nevelőjeként kimaradhatott volna a harcokból, 1914-ben önként vonult be aktív szolgálatra, s a doberdói front legnagyobb hőseinek, az úgynevezett agyagemberek csapatának vezetője volt.

Bővebben...

KratochvillSzékelyföld, Erdély, az erdélyi részek és Nagy-Magyarország keleti tartománya a világ talán legszebb tájait és városait, falvait adta a Kárpát medencének. Kézdivásárhely különleges aurája kiváltképpen kedves Transzilvánia szerelmesei számára. E csodaszép városban december 12-én, szombaton déli két órakor magyarok gyűltek össze Székelyföldről, Partiumból, az anyaországból, többek között Kövér László, Szalai Annamária országgyűlési képviselők, s a Magyar Nemzetnek röviden nyilatkozó Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum vezetője.

Bővebben...

A várpalotai Trianon Múzeum

Magyarországi író-olvasó találkozóink egyik októberi szabad délelőttjére veszprémi vendéglátóim egy várpalotai kiruccanást javasoltak, pontosabban a Zichy-kastélyban a várpalotai Trianon Múzeumnak és a városnak is nevet adó Thury- (Újlaky) várnak a megtekintését.

Várpalotát — azt hittem — a 70-es évek eleje óta ismerem, akkori veszprémi vendéglátóink a sepsiszentgyörgyi színházi truppal együtt több alkalommal is vizitre vittek az inotai erőműhöz.

 

Bővebben...

Trianon Múzeum

Legszebb, legsajátosabb ünnepeink tulajdonképpen gyásznapok. Ilyen június 4-e is.

A Különkiadás vendége volt Szabó Pál Csaba igazgató, egyetemi adjunktus.

Bővebben...

lovasszoboryoutuberólA Nemzeti Összetartozás Napjára készült Tóth Árpád Zoltán zeneszerző-szövegíró dala, az Itt és odaát, melyet itt meghallgathatnak:

Bővebben...

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.